Şirket Kurmanın Amacı
Şirket kurmanın amacı, yapacağınız ticaretle ilgili fatura kesebilmeniz ve vergi verebilmeniz için gereklidir. Ayrıca şirket kurmak, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenin heyecan verici bir yoludur. Şirket kurarak kendi işinizi kurar, finansal bağımsızlık, esneklik ve başarı sağlarsınız.
Ancak, bu yolculuğa başlamadan önce, şirket kurma süreçleri ve farklı şirket türleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir.
Başlangıcın Temel Adımları
Öncelikle şirket kurma ile ilgili olarak bir çok farklı şirket türü olduğunu belirtelim. Bu nedenle, doğru bir şekilde ticarete başlayabilmeniz için şirket çeşitlerini öğrenmeniz oldukça yararlı olacaktır. Türkiye’ de genel olarak 3 çeşit şirket vardır.
- Şahıs Şirketleri
- Limited Şirket
- Anonim Şirket
Şahıs Şirketi Kurma
Şahıs şirketi, bilanço usulü olmayan ve yasal defterlerin DEFTER BEYAN SİSTEMİ üzerinden kayıtlara alındığı bir sistemdir.
Önce Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, tek bir kişi tarafından kurulan ve o kişinin ticari faaliyetini gerçekleştirdiği bir işletme türüdür. Bu şirket türünde, şirket sahibi ve işletme sahibi aynı kişidir. Şahıs şirketlerinde sermaye olmaz. Şahıs şirketi kurmak oldukça dikkat edilmesi gereken bir iştir.
Şahıs Şirketi İçin Uygun Sektörler Nelerdir?
Şahıs şirketi için uygun sektörler;
- E- Ticaret
- Kurye Faaliyeti
- Hizmet Sektörü
- Serbest Meslek
- Ufak Çaplı İmalatlar
Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?
- Kuruluş ve işleyişleri oldukça basittir.
- Kuruluş maliyetleri düşüktür.
- Bürokratik işlemler azdır.
- 29 yaş altındakiler için genç girişimci desteği vardır.
Şahıs Şirketinin Dezavantajları Nelerdir?
- Şahıs şirketi sahipleri ,şirketin kamuya olan ya da cari borçlarından tüm mal varlıkları ile sorumludur. Yani, herhangi bir borcunuz varsa şahsi varlıklarınızla bu şirketin borçlarından sorumlusunuz.
- Şahıs şirketleri devredilemez.
- Şahıs şirketi, anında kurulup anında kapanabildiği için kredi verecek olan bankalar için bu durum risklidir. Bu nedenle kredi için genelde limited şirket ve anonim şirket tavsiye edilir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
- Kuruluş işlemleri için, öncelikle işyeriniz için bir adres belirleyin. Bu adres ev adresiniz, sanal ofis veya gerçek bir ticari ofis ya da dükkan olabilir.
- Eğer şirket adresinizde kiradaysanız ve mülk sahibi şahıs ise aylık stopaj vergisi ödeyeceğinizi bilmelisiniz.
- Şahıs şirketi DİJİTAL VERGİ DAİRESİ aracılığıyla e-devlet şifresi girilerek kurulur. E-devlet şifrenizle şahıs şirketi açılışı yapabilirsiniz. Fakat şahıs şirketi açılışında işlemler teknik bilgi gerektirdiğinden, mutlaka uzman bir Serbest Muhasebeci Mali Müşavir desteği almalısınız. Bu konuda iletişim hatlamızdan arayarak bizden tam destek alabilirsiniz.
- DİJİTAL VERGİ DAİRESİ aracılığıyla şirket kuruluşu bildirimi yaptıktan sonra mutlaka Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile çalışmaya başlayın. İşletmeniz için her ay Katma Değer Vergisi Beyannamesi ve muhtasar beyanname verilmesi gerekmektedir. Bu beyannameleri siz kendiniz veremezsiniz. Beyannameleri verme yetkisi sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere verilmiştir.
- Dijital Vergi Dairesi ile şirket açılış işlemi bildirilmesinden 1 hafta sonra vergi dairesi yoklama memurları adresinize gelir. Burada 5 ya da 10 dakika süren bir yoklama yaparlar. İşyerinizin gerçek bir işyeri olup olmadığının tespiti yapılır. Ardından küçük bir tutanak vererek vergi levhanız gün içerisinde bağlı bulunduğunuz vergi dairesi tarafından onaylanır.
- Kuryeler için vergi dairesi yoklama yapmaz.
- Vergi levhanızı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir den aldıktan sonra artık ticari işlerinize başlarsınız.
Şahıs Şirketi Nasıl Sona Erer ve Kapanır?
Şahıs şirketi DİJİTAL VERGİ DAİRESİ kanalıyla, İŞİ BIRAKMA BİLDİRİMİ menüsünden açıklama belirterek kapatılır. Kapanması için de son kapanış yoklamasına da ihtiyaç vardır.
Bazen de şirket sahibine ulaşılamazsa ya da vergisel problemlerle ilgili vergi dairesi tarafından RES’EN TERK YOLUYLA kapanır.
Limited Şirket Kurma
Limited şirket, şahıs şirketinden ayrı olarak bilanço usulü olarak tabir edilir. Yasal defterler, şirket bünyesinde tutulur. TÜZEL KİŞİLİĞE SAHİP bir şirket türüdür.
Önce Limited Şirket Nedir?
Limited şirket, bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulur. Asgari 10.000 TL sermaye ile kurulur. Ticaret unvanına sahip olması zorunludur.
Limited şirketlerde, şirketin borçlarından sadece ortaklar şirket sermayesi kadar sorumludur. Amme alacaklarından ise ortaklar mal varlıklarının tamamı kadar sorumludurlar. Şirket müdürleri ise şirket borçlarından, kendi mal varlıklarının tamamı kadar sorumludurlar.
Limited Şirket İçin Uygun Sektörler Nelerdir?
Her sektör limited şirket için uygundur. İmalat, inşaat, üretim, hizmet gibi çoğu sektörler limited şirket için uygundur.
Limited Şirketin Avantajları Nelerdir?
- Şahıs şirketi sahipleri, şirketten edinmiş olan gelirlerinin tamamına göre gelir vergisi öderler. Ancak limited şirket ortakları elde ettikleri geliri KURUMLAR VERGİSİ ile sermayelerine göre bildirirler.
- Ortaklar kazançlarından sınırlı olarak vergi öderler.
- Limited şirket, şahıs şirketine göre TÜZEL KİŞİLİĞE SAHİP olduğundan, kredi verenler tarafından daha da güvenilir görülür.
- Limited şirketler, KOSGEB tarafından daha kolay desteklenir. Daha kolay kredi verilir.
Limited Şirketin Dezavantajları Nelerdir?
- Limited şirketlerin açılış işlem prosedürleri, şahıs şirketine göre daha da fazladır. Şİrket kurma için daha farklı işlemleri vardır.
- Limited şirketler, belirli bir sermaye ile kurulurlar.
- Vergi müfettişlerince limited şirketler, TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ kayıtlarına göre uygunluğu denetlenir. Limited şirketler yasal prosedürlere daha çok bağlıdır.
- Limited şirketlerin her değişikliği (adres, unvan, ortak) bağlı bulunduğu Ticaret Odası tarafından tescil edilmek zorundadır. Ticaret sicil müdürlüğüne tescil edildikten sonra gazete yayınlanır. Ayrıca her değişiklik, TİCARET SİCİL GAZETESİ‘ nde de yayımlanmaktadır. Böylece her değişiklikte belirli bir işlem masrafı çıkar.
- Limited şirketin kapanışı hemen olmamaktadır. Limited şirketler önce tasfiyeye girer sonra kapanır. Tasfiye süresi de 3 ay’ dır.
Limited Şirket Kuruluş İşlemleri
- Limited şirket kurma işlemi için önce, şirket unvanı belirlenir.
- Belirlenen şirket unvanının, Ticaret Bakanlığı Mersis Sistemi‘ nde yer alan başka şirketlerle çakışıp çakışmadığı kontrol edilir.
- Yine mersis sisteminden ana sözleşme, şirket sermayesi, şirket adresi ve şirket ortakları yazılır.
- Mersis sistemine kayıtlar eklendikten sonra ortaklardan 1 tane fotoğraf alınır.
- Her ilin Ticaret Odası işlemleri ufak da olsa farklılık gösterir.
- Mersis sisteminde yapılan tüm bildirimler bir dosya haline getirilip gerekli evrakları ekleyerek Ticaret Odasında kuruluş harcı ödenir.
- Ticaret odasında yapılan işlemlerin ardından TÜRKİYE TİCARET SİCİL GAZETESİ‘ nde bu değişiklikler yayınlanır.
- Daha sonra vergi dairesi memurları, şirket merkez adresine yoklama tutanağı yazmak için gelirler. Burada tutulan yoklamanın ardından şirket vergi levhası çıkar ve faaliyete başlar.
- Şirket açılış işlemlerinden sonra Gelir İdaresi Başkanlığı E- tebligat sistemine 30 gün içerisinde kaydolunması gerekmektedir .
- SON olarak şirket ortaklarına ait olan GERÇEK FAYDALANICI FORMU bildirilir. Bu form, DİJİTAL VERGİ DAİRESİNE , İNTERNET VERGİ DAİRESİ kanalıyla bildirilmektedir..
- Şirketin imza sirküleri noterden çıkarılır.
- Banka hesap bilgileri de alındıktan sonra kolaylıkla ticaret işlemleri yapılır.
Anonim Şirket Nedir Nasıl Kurulur
Şirket kurma işlemleri içerisinde farklı bir yeri olan Anonim şirket (A.Ş.),bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulur. Ticaret unvanı altında faaliyet göstermesi zorunludur. Asgari sermayesi 250.000 TL dir.
Anonim Şirket Nedir?
Anonim şirket, bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulur. En az 250.000 sermaye ile kurularak ticari hayatına başlar. Ayrıca sermayesinin dörtte biri mutlaka bankaya bloke edilmiş yani ödenmiş olmalıdır.
Anonim şirketlerde ortaklar şirket borçlarından sorumlu değildirler. Ancak şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler şirket borçlarından sorumlu tutulmaktadır. Yönetim kurulu ve şirket sorumluları kamu alacaklarından kendi mal varlıkları ile sorumludur.
Anonim Şirketin Avantajları Nelerdir?
- Anonim şirketler, şahıs şirketi ve limited şirkete göre daha prestijli bir yapıya sahiptir.
- Kredi verenler için anonim şirket daha önemlidir.
- Anonim şirket, ortaklarına elde ettikleri gelire göre kar dağıtır ve ortaklar da buna göre vergi öderler. Ortaklar bu yönüyle vergiden sınırlı olarak sorumludur.
- Hisse devrinde ticaret sicil gazetesinde yayınlanması veya ticaret odasından tescil edilme zorunluluğu yoktur.
Anonim Şirketin Dezavantajları Nelerdir?
- Şirket kurma sürecinde kuruluş sermayesinin dörtte biri banka tarafından bloke edilir. Yani anonim şirket kurulurken sermayenin dörtte biri kamu bankalarına yatırılması zorunludur.
- Şirket unvan değişikliği ya da sermaye arttırımı gibi değişikliklerde Ticaret Bakanlığı’ ndan atanan Hükümet Temsilcisi katılmak zorundadır.
- Her yıl genel kurul yapılması zorunludur.
- İlk yönetim kurulu toplantısında iç yönerge yayınlanması zorunludur ve bu işlem için ticaret harcı ödenmektedir.
- Belirli bir sermayenin üzerinde kalan anonim şirketlerde avukat bulunduruluması zorunludur.
- Her yıl karar defterlerinin ara tasdiklerinin yapılması zorunludur.
Adım Adım Anonim Şirket Kurma İşlemleri
- İlk olarak şirket unvanı belirlenir.
- Mersis sisteminde şirket ana sözleşmesi, sermayesi ve diğer bilgi girişleri yapılır.
- Ortaklardan 1 tane fotoğraf alınır.
- Şirket sermayesinin dörtte biri kamu bankalarına yaıtırlır. Örneğin 1 milyon TL sermaye düşünülüyorsa, 250.000 TL devlet bankalarına SERMAYE BLOKAJI olarak yatırılması zorunludur.
- Ticaret odasının istediği diğer belgeler hazırlanır.
- Tüm belgeler, sermaye blokaj dekontu, 1 fotoğraf ile ticaret odasında kayıt işlemleri başlatılır.
- Şİrketin TİCARET SİCİL GAZETESİ’ nde yayınlanmasıyla şirketin açılışı resmi nitelik kazanır.
- Daha sonra gerçek faydalanıcı ve e- tebligat başvuruları yapılır.
- Şirketin imza sirküleri noterden çıkarılır.
- Banka hesabı da açıldıktan sonra şirket kurma işlemleri için şirket, resmi faaliyetine başlamış olur.
Şirket kurma işlemlerinde kendinize göre bir şirket seçerek ticarette önemli bir gelir elde edebilirsiniz. Ankara şirket kurma ve ankara şirket kuruluşu ile ilgili tüm bilgileri bize başvurararak öğrenebilirsiniz.
Şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket başlıca şirket türleridir. Şirket kurma aşamaları profesyonel destek almadan yapılmamalıdır. Özellikle ana sözleşme dikkatli hazırlanmalı ve şirketler ana sözleşmelerinde tüm detaylar dikkatli bir şekilde yazılmalıdır.