Şahıs Şirketi Tüm Detaylarıyla Bu Yazımızda

Şahıs Şirketi Tüm Detaylarıyla Bu Yazımızda

Şahıs şirketi kurmak, girişimciler için sık tercih edilen bir şirket çeşididir.. Bunun nedeni diğer şirket türlerine nazaran daha kolay kuruluş aşamalarına sahip olmasıdır. Şirket kurma aşaması işini yeni kuracak kişiler tarafından zorlayıcı gözüktüğü için bu durum işlerini başlatmalarını sürekli ertelemelerine neden olmaktadır.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi genelde tek kişi tarafından kurulan bir şirket türüdür. Sanılanın aksine birden fazla kişiyle ortaklı olarak kurulabilir. Şahıs şirketlerinde ortakların sorumlululuklarının sınırsız olduğunu hatırlatalım. Yani ortakların kişisel varlıkları şirket borçlarının ödenmemesi durumunda risk halindedir. Bundan dolayı şirketin finansal durumu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.  

Şahıs Şirketi Kurmak Zor Mu?

Şahıs şirketi açma işlemi oldukça kolay bir işlemdir genellikle aynı günde şirketinizin kuruluş işlemi tamamlanır. Şirketiniz aynı gün kurulsa da vergi levhanız yoklama memurlarının iş adresinize ziyaretinden sonra  çıkar. Yoklama memurlarının ziyaretini ne zaman yapacağı belli değildir fakat genellikle kuruluş işleminden sonraki 4-5 gün içerisinde ziyaret edeceklerdir. Yoklama memurlarının ziyareti sırasında adreste bulunmanız gerekir, eğer yoklama memurlarının ziyaretlerinde adreste bulunmazsanız e-yoklamada faal olmadığınız yazılır. İleriki aşamalarda resen terk durumunda görünebilirsiniz.

Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18’dir, 18 yaşından küçük bireyler şirket kuramaz. Bununla beraber devlet memurları da şirket kuramaz. Şahıs şirketi kurulumu için ek bir nitelik veya sertifika gerekliliği yoktur. Şartları taşıyan her Türk vatandaşı şahıs şirketi kurabilmektedir.

Kimler Şahıs Şirketi Kuramaz?

Şahıs şirketi kurmanın genel bir kısıtlaması olmamakla birlikte, bazı kişiler bu hakkı kullanamaz. İşte şahıs şirketi kuramayacak kişiler:

  1. 18 Yaşından Küçükler: Reşit olmayanlar, yasal olarak şahıs şirketi kuramaz.
  2. Kısıtlı Ehliyete Sahip Olanlar: Mahkeme kararıyla kısıtlanan, vesayet altında olan kişiler şahıs şirketi açamaz.
  3. Devlet Memurları: Türkiye’de devlet memurları, ek bir iş yapma yasağına tabi olduğu için şahıs şirketi kuramazlar.
  4. Adli Suçtan Yasaklı Olanlar: Ticari faaliyetlerden yasaklanan kişiler de şahıs şirketi kurma yetkisine sahip değildir.

Bu kişilerin dışında, genellikle herkes şahıs şirketi kurma hakkına sahiptir.

Şahıs Şirketi Türleri Nelerdir?

  • Adi Şirketler: En az iki kişi tarafından kurulabilen ve ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türüdür. 
  • Kollektif Şirketler: En az iki kişi tarafından kurulabilen ortakların sorumluluğunun yine sınırsız olduğu, yönetim kurulundaki üyeleri ortakların arasından seçilen şirket türüdür. 
  • Adi Komandit Şirketler: Bu şirket türünde en az bir adet komandite ortak ve an az bir adet komanditer ortak olmalıdır. Komanditer olan ortakların sorumluluğu sınırlıyken, komandite olan ortakların sorumluluğu sınırsızdır. 

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

İzlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Kuracak kişinin kimlik fotokopisi, tam ikametgah bilgileri, imza sirküleri ve imza tescil beyannamesi gibi gerekli belgeler hazırlanır. 
  • Şirket tescil edilir. 
  • İşe başlangıç bildirimi verilir ve Vergi hesap numarasını almak için başvuru yapılır. 
  • Defter beyan sistemine kayıt olunur. 
  • Yoklama tutanağı hazırlanır.
  • Vergi hesap numarası alınır.
  • Vergi levhası alınır. 
  • İş yeri açma ruhsatı ile çalıştırma ruhsatı alınır. 
  • Bağ-Kur ve SGK işlemleri halledilir.

Gelişen teknoloji ile E-Devlet üzerinden de kurmak mümkündür fakat kurduktan sonra  beyannamelerinizi kendiniz kanunen veremeyeceğiniz için bir mali müşavir ile çalışmanız zorunludur. Ankara Mali Müşavir Danış Özcan olarak şahıs şirketinizi ücretsiz bir şekilde kuruyor, aklınızdaki tüm sorulara açık bir şekilde cevap veriyor ve daha sonra uygun fiyatlarla aylık şirketiniz için hizmet veriyorum. Benimle buraya tıklayıp iletişime geçerek aklınızdaki soruları sorabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şahıs şirketlerinin kurulması için oldukça az belgeye ihtiyaç vardır, bu belgeleri şu şekilde dir: 

  • Mali müşavir vekaleti. 
  • Nüfus cüzdanınızın fotokopisi.
  • Vesikalık fotoğrafınız.
  • İmza beyannamesi. 
  • Ofis olarak göstereceğiniz yerin tapu fotokopisi ya da kira kontratı fotokopisi. 
  • E-Devlet üzerinden alabileceğiniz ikametgah belgesi. Nasıl alınacağını bilmiyorsanız İkametgah belgesi nasıl alınır? içeriğimize göz atabilirsiniz. 

İşyeri adresiniz olarak varsa dükkanınızı, ofisinizi eğer yoksa kendi ev adresinizi gösterebilirsiniz. Sanal ofis seçeneği de son zamanlarda oldukça popüler olan seçenekler arasında. Sanal ofis hakkında daha fazla bilgi almak için sanal ofis nedir? ismindeki içeriğimize göz atabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?

Bilanço şirketleri kadar fazla bir maliyeti olmamaktadır. Şahıs şirketlerinin kuruluş masrafları pek bulunmamakla beraber,yapılacak işleme bağlı olarak şirketi kuracak olan mali müşavirler açılış ücreti isteyebilmekte, ilerleyen dönemlerde e imza, imza beyanı gibi noter belgelerine ücret ödenmektedir.

Şahıs Şirketi Giderleri Nelerdir?

Giderler, ticari olmak zorundadır. Şahıs şirket giderleri ticari hayata bağlı olmak üzere ödenmiş olan her türlü personel ücreti, seyahat ve konaklama, araç akaryakıt giderleri, noter giderleri, kırtasiye giderleri, sigorta giderleri, elektrik giderleri, telefon giderleri, şirkete alınacak demirbaş giderleri, bilgi işlem giderleri, lisanslama hakları ve bu tür giderlere benzer bir çok gider yazılabilmektedir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Şahıs şirketinin diğer şirket türlerine göre bir çok avantajı vardır, bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi de budur.

  • Kurma maliyeti diğer şirket türlerine göre oldukça düşüktür. Bundan dolayı eğer işinizi yeni kuruyorsanız ve bütçeniz azsa ideal bir seçenektir. 
  • Kuruluş aşamaları çok fazla formalite içermez, basit ve hızlı bir şekilde şirketiniz kurulur.  
  • Şirket türleri içerisinde en esnek yapıya sahip tür bu şirket türüdür.
  • Şirket kuruluşu aşamasında çok az belge gerektirir.

Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları

Şirket kurmak isteyen kişilerin bu şirket türünün avantajları kadar dezavantajlarının da olduğunu bilmesi gerekir. 

  • Şahıs şirketlerinin avantajı olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. 
  • En büyük dezavantaj, şirketin ileride karşılaşabileceği vergisel ödeme ve risklerle , şirket sahiplerinin bu borçlardan dolayı tüm mal varlığı ile sorumlu olmasıdır. 
  • Şahıs şirketleri nitelik olarak, bilanço usülüne tabi olan limited şirket ve anonim şirketten daha küçük sayıldığı için şahıs şirketlerine bankaların kredi vermesi daha zordur.
  • Şahıs şirketleri,yıllık belli bir oranı aştığı zaman 1. Sınıf sayılacağı için defter bastırmak ve ticaret odası işlemleri yapmak zorunda kalacaktır. Bu da şirket kuruluş aşamasında 2. Bir masraf anlamına gelmektedir. 
  • Şahıs şirketleri ticari anlaşmalarda ya da ticaret pazarında yer edinmeye çalıştığında kurumsal bir izlenim yaratmamaktadır. ve böylece ticaret yeteneği zayıf bir hale gelmektedir. 

Şahıs şirketi ile Limited Şirketi Arasındaki Farklar

Şahıs ŞirketiLimited Şirketi
İnternet üzerinden e-devlet şifreleri ile başvurarak kurulabilir.Limited şirketler, ana sözleşme hazırlanarak ticaret odalarınca tescil edildikten sonra kuruluşu tamamlanır .
Kapatılması daha kolaydır. Limited şirketlerin kapatılması için tasfiyeye girmesi ve 6 ay tasfiye halinde beklemesi gerekmektedir.
Şahıs şirketleri sahipleri firmanın tüm borçlarından kendi mal varlıklarının tamamı ile sorumludur.Limited şirketlerinin ortakları, firma borçlarından koydukları sermaye tutarı ve oranı kadar sorumludur. 
Şahıs şirketlerinin muhasebe işleyişine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından defter beyan sistemi oluşturulmuştur.Limited şirketlerin gerekliliğine göre yevmiye,kebir ve envanter defteri olarak yasal defterleri bulunmaktadır. Bu defterleri elektronik olarak da tutulabilmektedir.
Şahıs şirketleri de bilançoya tabi bir şirket olabilmektedir.Bunun için belirli limitleri bulunmaktadır.Limited şirketler kurulduğu andan itibaren yıllık olarak bilançoya tabidir. Tüzel kişilikleri vardır ve ortaklarından bağımsızdırlar.

Genç Girişimci Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Genç girişimciler için şahıs şirketi kurmak, düşük maliyetli ve kolay bir süreçtir. 29 yaş altındaki girişimciler, şahıs şirketi kurarak Genç Girişimci Vergi Muafiyeti gibi avantajlardan da yararlanabilirler. İşte adım adım nasıl kurulacağı:

  1. İş Planınızı Hazırlayın: Şirketinizin hangi alanda faaliyet göstereceğine karar verin. Faaliyet alanınıza göre NACE kodunu belirlemeniz gerekecek.

  2. Gerekli Belgeleri Toplayın:

    • Kimlik belgesi
    • İkametgah belgesi (e-devlet üzerinden alınabilir)
    • Kira kontratı (evinizden çalışacaksanız home ofis olarak gösterebilirsiniz) veya tapu belgesi
  3. Vergi Dairesine Başvuru: Vergi dairesine şahıs şirketi kurmak için başvurmanız gerekiyor. Şahıs şirketi kurulumunda noter işlemlerine gerek yoktur ve işlemler hızlıdır. Vergi dairesine başvurduktan sonra vergi levhanızı alabilirsiniz.

  4. SGK ve Bağ-Kur Kaydı: Eğer genç girişimciyseniz, Bağ-Kur primi 1 yıl boyunca devlet tarafından ödenir. Bu avantajdan yararlanmak için SGK’ya başvurarak Bağ-Kur kaydınızı yaptırabilirsiniz.

  5. Mali Müşavir ile Anlaşın: Şirketinizin muhasebe işlemlerini yönetmek için bir mali müşavir ile anlaşmalısınız. Mali müşavir, vergi beyannamelerinizi düzenler ve vergi dairesiyle olan işlemlerinizi takip eder.

Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Avantajları

29 yaş altındaki girişimciler, 3 yıl boyunca vergi muafiyeti avantajından yararlanabilirler. Bu süreçte yıllık 150.000 TL’ye kadar olan kazançlar gelir vergisinden muaf tutulur. Ayrıca, Bağ-Kur primlerinin 1 yıl devlet tarafından ödenmesi genç girişimciler için büyük bir kolaylık sağlar.

Bu adımları takip ederek, şahıs şirketinizi kolayca kurabilir ve yasal olarak ticari faaliyetlerinize başlayabilirsiniz

Sıkça Sorulan Sorular

Şahıs şirketi kurmak için kaç para lazım?

Başlangıçta çok fazla bir sermaye gerekmemektedir. Fakat eğer ürün ya da malzeme satın alacaksanız, alacağınız ürüne göre bir miktar sermaye olması şirketiniz açısından iyi olacaktır. 

E devletten şahıs şirketi kurulur mu?

Maliye Bakanlığı’ nın interaktif vergi dairesi sitesine girilerek İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİ bölümünden yapılabilmektedir. 

Şahıs şirketi kurmak için muhasebeci şart mı?

Kurmak için kuruluş aşamasında muhasebeci şartı aranmamaktadır fakat işlem sırasında interaktif vergi dairesi portalı tarafından kritik ve detay bilgiler sorulacağından yanlış bir işlem yapmamanız için muhakkak bir Mali Müşavir ve muhasebeciden destek almanız gerekmektedir. Mali müşavir arıyorsanız İyi Bir Mali Müşavir Nasıl Seçilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Çalışan birisi şirket kurabilir mi?

Çalışan biri için şirket kurmanın önünde bir engel bulunmamaktadır ancak bazen iş sözleşmesi şartlarında çalışan kişinin şirket kurmaması yönünde bir madde varsa , şirket kurulduktan sonra çalışan kişi için iş kaybı riski bulunur. 

Genç girişimci desteği nedir?

Genç girişimci desteği, devletin 29 yaş altındaki gençlere şirket kurmaları ve başvurmaları halinde verdiği bir destektir. Genç girişimci desteği’ ne başvuru yapmak için T.C. vatandaşı olmak, 29 yaşını doldurmamış olmak ve daha önce ticari girişimde bulunmamış olma şartları gerekmektedir. 

Şirketiniz açılıp da genç girişimci desteğine başvurduktan sonra , interaktif vergi dairesinden bir dilekçe ile GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ’ nden faydalanacağınıza dair başvuruda bulunmuş olmanız gerekmektedir. Daha sonra yaklaşık 1 hafta içinde vergi dairesinden tarafınıza e tebligat gelerek , GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ’ ne hak kaazandığınıza dair bir yazı gelmektedir. Bu yazıyı da şirketinize yakın olarak bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ ne başvurmanız halinde 1 yıl boyunca Bağ Kur sigortanız devlet tarafından karşılanabilir. 

Genç girişimci desteği ile devlet girişimcilere 2023 yılı itibariyle 150.000 vergi matrahı indirimi ve 1 yıl boyunca da Bağ Kur desteği vermektedir. 

İlgili dökümanlara Maliye Bakanlığı sitesinden de ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.