• Şahıs şirketi kuruluşu
  • Limited şirket kuruluşu
  • Anonim şirket kuruluşu

Şirket Kuruluşu.

Tüm şirketler için, şirket kuruluş hizmeti veriyoruz. Şirket kuruluş işlemleri karmaşık ve zor görünebilir. Ancak, uzmanlığımızla mükelleflerimiz için en hızlı ve kolay bir şekilde şirket kuruluş hizmeti veriyoruz. Şİrket kuruluşundan muhasebe işlemlerine kadar tüm hizmetleri mükelleflerimize sunuyoruz.

Bizi ArayınWhatsapp’tan Yazın
Başarı
Tecrübe
Şirket / Mükellef

Şirket Kuruluşu İçin Neler Gerekli?

Şirket kuruluşu için, öncelikle hangi sektörde hizmet göstermeniz gerektiğine karar vermeniz oldukça önemlidir. Şirket kuruluşundan önce bir uzmanla çalışmazsanız, sizin için ciddi sonuçlar yaratabilir. Bu konuda mali müşavirliğimizden ücretsiz olarak destek alabilirsiniz. Şirket türü olarak 3 ana şirket türü vardır. Bunlardan birincisi şahıs şirketi, ikincisi limited şirket ve üçüncüsü de anonim şirkettir. Şahıs şirketleri aynı gün açılıp kapanırken, limited şirket ve anonim şirketlerde süreçler çok farklıdır. Şirket kuruluş sürecine girmeden önce, hangi şirket tipinin size uygun olduğunu belirlemeniz gerekmektedir.

şirket kuruluşu
Şirket kuruluşu – Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Danış ÖZCAN
Hangi şirket tipi size uygun?

Şirket kurmadan önce hangi şirketin sizin için uygun olduğuna karar verin..

01

Şahıs şirketi kuruluşu

Şahıs şirketi, kişiye aittir ve şirket borçlarından dolayı tüm mal varlığınızla sorumlu olursunuz. Şahıs şirketi kuruluşu için kira kontratı ve e devlet bilgileri yeterlidir. Şahıs şirketleri internet üzerinden dijital vergi dairesi kanalıyla kurulur. Aynı gün kurulur ve aynı gün kapanabilir. Kredibiltesi zayıftır.

02

Limited şirket kuruluşu

Limited şirket kuruluşu, şahıs şirketlerine göre daha farklı ve zaman isteyen bir süreçtir. Limited şirket kurmak için, ortakların kimlik fotokopisi, ikametgahları, bir adet fotoğrafı ve şirketin bulunacağı yerin kira kontratı gerekir. Tüm belgeler,Ticaret Bakanlığı mersis sistemine girildikten sonra, ticaret odasının istediği belgelerle birlikte harç ödenerek kurulur. Ortakların sorumluluğu, koydukları sermaye kadardır. Müdürler ise tüm mal varlıklarıyla sorumludur.

03

Anonim Şirket Kuruluşu

Anonim şirket kuruluşu, limited şirket kuruluşuna benzemektedir. Limited şirketten farklı olarak, gösterilen sermayenin dörtte biri devlet bankalarınca bloke edilir. Anonim şirketin borçlarından yönetim kurulu sorumludur. Anonim şirketlerin, limited şirketlerden farklı olarak her yıl genel kurul yapılma zorunluluğu, belli durumlara göre de avukat bulundurma zorunluluğu vardır.

Merak Edilenler

Şirket kuruluşu için merak edilen tüm bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz. Şirket kuruluşu için aşağıda yanıt bulamadığınız farklı bir konu varsa, ücretsiz olarak iletişim kanalımızdan bize hemen ulaşabilirsiniz..

Şahıs şirketi, küçük çaplı işler için kurulan, kişilerin tamamen sorumlu olduğu şirket çeşididir. Şahıs şirketi, kişinin e devlet şifresiyle aynı gün açılır. Kişilerin kendisi de internet üzerinden şahıs şirketi kurabilir, ancak herhangi bir hataya yol açmamak için bir müşavirden destek alınmalıdır.

Şahıs şirketini öncelikle kuryeler, e – ticaret firmaları, yazılım firmaları kurar.

Limited şirket, ortaklardan oluşan ve belirli bir sermayesi olan tüzel kişiliğe denmektedir. Limited şirket kurulmadan önce sermaye belirlenmesi ve ortaklık yapısı ile iş kollarının ana sözleşmeye göre belirlenmesi gerekmektedir.

Limited şirket açılış süreci, yaklaşık olarak 2 gün sürmektedir. Bu sürecin öncesinde şirket ana sözleşmesi ve sözleşmede yazılı tüm konular(sermaye, ortaklar, adres, yapılacak işler) Ticaret Bakanlığı Mersis sistemlerine girildikten sonra, ticaret odasına gidilerek şirket kuruluşu yapılır. Limited şirket süreçleri mutlaka bir mali müşavir tarafından yapılmalıdır.

Anonim şirket, limited şirkete benzer. Ortaklık yapısı vardır. Ayrıca yönetim kurulu bulunmaktadır. Yönetim kurulu şirket adına tüm kararları alır. Şirketi ticari olarak yönetir. Borçlardan yönetim kurulu sorumludur.

Gerek limited şirket, gerekse anonim şirket tek kişilik ortaklık ya da birden fazla ortaklıkla kurulabilir.

Şirketiniz kurulduktan sonra, şirket satışlarından gelir elde ederseniz şahıslar için gelir vergisi tarife oranlarına göre; limited şirket ve anonim şirket gibi bilanço usulüne göre defter tutan şirketler için de kurumlar vergisi oranında vergi ödersiniz. Vergi oranları, mevzuata göre değiştiğinden mali müşavirliğimizden bilgi almalısınız.

Vergiden düşülecek giderler, ticari sayılabilecek yani bir şirkette düşünebileceğiniz her şey gider olarak sayılır. Bunlara örnek olarak, konaklama giderleri, kargo giderleri, yemek giderleri, akaryakıt giderleri, danışmanlık giderleri, dışarıdan sağlanan faydalar, noter giderleri sayılabilir. Aynı zamanda almış olduğunuz her ticari ürün de maliyet kalemi ile gelirinizden düşer.

Şahıs şirketleri hemen açılıp hemen kapandığı için daha kısa sürede ticarete başlar. Bu bir avantajdır. Fakat hemen kurulup hemen kapandığı için de bankalardan şahıs şirketlerinin kredi riskleri daha fazladır. Bu nedenle kredi kullanımı açısından limited şirket tercih edilir. Prestij açısından da limited şirketler daha prestijli sayılabilir. Şahıs şirketlerinin diğer bir dezavantajı ise, yıllık belirlenen oranlardan sonra bilançoya dahil edilmesi zorunludur.

Şirketiniz kurulduktan sonra iş yapmazsanız vergi borcunuz da çıkmaz. Fakat her ay verilen beyannameler nedeniyle çok cüzi bir miktarda beyannameler üzerinden damga vergisi ödenmektedir.

Limited şirket ile anonim şirketin yapıları birbirine benzer. İkisi de bilanço usulü şirket olarak geçer. Fakat birbirlerinden farklı yapıları vardır. Limited şirketten ortaklar sermaye, müdürler ise mal varlıkları ile sorumluyken, anonim şirkette yönetim kurulu şirketin tüm borçlarından sorumludur. Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu değildir. Anonim şirketin her yıl karar defteri onaylatma zorunluluğu, belirli bir sermayede avukat bulundurma zorunluluğu ve her yıl genel kurul yapılma zorunluluğu vardır. Anonim şirkette yetki temsil süresi en fazla 3 yılken, limited şirkette yetki temsil süresi sonsuzdur.